Historische verhalen voor alle leeftijden. Alle.
Vertellen zit Agave in het bloed en ze is dol op geschiedenis: die twee passies vind je terug
in haar boeken. Om een mooi verhaal te vinden speurt ze in oude teksten en geschiedenisboeken.
Ook bezoekt ze graag historische plaatsen waar een belangrijke geschiedenis zich heeft afgespeeld.
Dat teruggaan naar de bron vindt ze heel belangrijk.
Meer dan de helft van de ‘draagtijd’ van een boek bestaat uit verbeten onderzoek. Misschien een tikje stoffig? Dat lijkt maar zo, want Agave gebruikt een gezonde mix van (historische) kennis, empathie en fantasie om al dat ouds een ziel te geven, in haar boeken tot leven te wekken en daarmee voor de lezer toegankelijk te maken. Uiteindelijk spelen immers mensen van vlees en bloed de hoofdrol , mensen die herkenbaar moeten zijn voor lezers van nu.
Veel van Agaves boeken spelen in de Middeleeuwen. Een kroon op haar boeken over die periode vindt zij zelf De keerzijde van keizer, dat handelt over Karel de Grote. Voor dit boek kreeg zij in 2013 de Thea Beckmanprijs.
De laatste jaren richt ze zich echter met evenveel plezier op latere eeuwen. Zo schreef ze mee aan de bundel Over vroeger en nu - Verhalen bij de canon. Hiervoor schreef zij 17 van de 50 verhalen, waaronder die over de eerste televisieuitzending in Hilversum en de gaswinning bij Slochteren. De spannende en waargebeurde geschiedenis in de roman Ontvoerd speelt op de Veluwe van de zeventiende eeuw en haar laatste vuistdikke roman Opstand gaat over het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1584). Het lijkt er dus op dat Agave de Middeleeuwen nu misschien wel achter zich heeft gelaten.
‘‘Een goed verhaal moet jong en oud in de ban houden’, vindt Agave. Want een mooi avontuur maakt jongeren volwassen en volwassenen jonger. Daarom schrijft zij verhalen voor alle leeftijden.
- TW
Agave komt graag vertellen over haar werk.
Niet alleen voor volwassenen over diverse historische onderwerpen en achtergronden van haar werk (op evenementen, leesclubs, etc.).
Maar zeker ook voor schoolklassen (voor basisscholen, voorgezet onderwijs en PABO). Ze neemt dan niet alleen boeken mee, maar bijvoorbeeld ook zwaarden en een maliënkolder.
U kunt Agave uitnodigen door haar een bericht te sturen (zie contact >>) of door contact op te nemen met de Stichting Schrijvers School en Samenleving (www.sss.nl).
Op aanvraag geeft zij ook schrijfcursussen voor volwassenen. Samen met Lydia Rood geeft Agave een workshop over het schrijven van uw eigen levensverhaal (zie www.pluum.nu).
Agave is ook lid van de Schrijvers van de Ronde Tafel, een kring van schrijvers van historische jeugdboeken (www.schrijversvanderondetafel.nl).
De schrijvers komen jaarlijks bijeen in het Archeon in het derde weekend van september. Dan wordt ook de Thea Beckmanprijs uitgereikt. Daarnaast organiseert de schrijverskring minstens één keer per jaar een evenement, meestal in het voorjaar, en maakt de kring verhalenbundels over bepaalde onderwerpen, zoals Vergeten oorlog over vergeten verhalen uit de Tweede Wereldoorlog en Kinderen van het Hoge Huys over de kinderen van P.C. Hooft. Dit laatste boek werd gepresenteerd tijdens de eerste Middag van Toen en Nu, een symposium over historische jeugdliteratuur dat door de Schrijvers van de Ronde Tafel en Rijksmuseum Muiderslot in november 2015 werd gehouden in de Ridderzaal van het Muiderslot.